Biografie

Stephan Geusebroek begint op 9-jarige leeftijd met piano spelen en een jaar later ontdekt hij het drumstel. Hij krijgt klassiek pianoles maar daarnaast luistert hij naar de platen van zijn vader: Stevie Wonder, The Beatles, Sergio Mendez & Brazil 66, Ray Charles, kortom: de muzikale ontdekkingsreis is begonnen. Op zijn 13e komt hij in aanraking met Jazz en formeert hij zijn eerste bandje. Hij stopt met klassiek pianoles en neemt lessen in geïmproviseerde muziek. Door zijn half Griekse afkomst raakt hij geïnteresseerd in wereldmuziek en komt zodoende uit op de accordeon. Terwijl zijn leeftijdgenoten luisteren naar Doe Maar, zit Stephan met zijn hoofd in de tango en door het luisteren naar groepen als Santana, ook steeds meer in de salsa en braziliaanse muziek. Percussie en basgitaar volgt, maar piano blijft toch zijn hoofdinstrument. Door het luisteren naar Jimmie Smith en Steve Winwood voelt hij zich ook steeds meer thuis op het Hammond orgel.

Na het afronden van het Atheneum begint hij zich steeds meer te ontwikkelen als initiator en organisator van optredens op jazz festivals en in het club-circuit. Op zijn 20e gaat Stephan een geheel nieuwe uitdaging aan: de studie Nederlandse taal en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hoewel hij de studie met plezier doorloopt, kruipt het bloed natuurlijk toch waar het niet gaan kan. Stephan wordt door Joop van de Ende producties gevraagd als repetitor en pianist voor de musical West Side Story. De keuze hiervoor heeft verstrekkende gevolgen: als een mol graaft Stephan zich in de muziek, de orkestratie en de dirigent Leonard Bernstein, een van Stephan’s grote inspirators. Het vergroot zijn interesse en vaardigheden in arrangeren en orkestratie, en na West Side Story wordt hij eveneens als pianist gevraagd voor Andrew Loyd Weber’s Evita. Nu was het tijd voor een eigen project ,met eigen arrangementen waar hij zelf voor het orkest kon staan. Die kans kreeg hij in poptempel Paradiso. In de grote zaal stond voor de eerste keer het 26 koppige New Amsterdam Orchestra met ‘It was 30 years ago’ – A tribute to The Beatles, door hem geinitieerd , gearrangeerd en geproduceerd. De avond was uitverkocht en een groot succes. Niet veel later volgt ‘A tribute to Stevie Wonder’ en intussen wordt Stephan door Maurice Wijnen gevraagd als musical director en arrangeur voor de experimentele theaterproducties Nillson en The dancing Queens.

Dan raakt alles in een stroomversnelling: Gordon vraagt Stephan als vaste musical director en arrangeur, evenals Berget Lewis en later na het uiteenvallen van Total Touch ook Trijntje Oosterhuis. De samenwerking met Van den Ende continueert met het muzikaal leiderschap van de Amerikaanse theaterproductie ‘Broadway Soul Jam’ en Stephan wordt door evenementen grootheid Frank Wentink gevraagd gezamenlijke nieuwe, innovatieve concepten te bedenken voor grote corporate events van bedrijven als Volkswagen, endemol, Shell, T-mobile, McDonalds en vele anderen. In Events Centre Aalsmeer, geleid door Frank Wentink, programmeert Stephan twee keer per week, gedurende 5 jaar alle live muziek voor alle 6 locaties. Op T.V. is hij wekelijks te zien in Gordon’s personality show ‘Gordon Doorgedraaid’ waarin hij binnenlandse, maar ook buitenlandse gastartiesten ontvangt als o.a. Angie Stone, The Weather Girls, Jon Secada en Patrick Bruel. Het is dan 2001 en op dat moment heeft Stephan met alle toonaangevende Nederlandse artiesten het podium gedeeld en de arrangementen voor verzorgd.

In 2002 volgt een theatertoernee met Trijntje Oosterhuis in de rol van muzikaal leider en arrangeur en schrijft hij strijkersarrangementen voor haar eerste soloplaat. Hetzelfde doet hij voor Edsilia Rombley's plaat "Face to face", en vele artiesten volgen. Tevens produceert hij Gordon’s hits ‘Ga dan’ en ‘Caminando’. Gordon’s 10-jarige jubileum wordt groots gevierd in Carré en niet veel later wordt Ahoy 2x uitverkocht. Met Replay staat Stephan in een uitverkochte Heineken Music Hall en samen met Angela Groothuizen en Geertje Hoek worden de beginselen gelegd voor het Junior Songfestival. Stephan produceerde voor het Junior Songfestival samen met Tjeerd van Zanen meer dan 44 songs, behaalde 3x de eerste plaats, schreef 8 keer de main title song en ontving 7 gouden platen.

In 2003 start Stephan de samenwerking met Xander de Buisonje die resulteert in diverse theatertoernees, CD en DVD producties, vele corporate events, de jaarlijks terugkerende Vrienden van Amstel in Ahoy, en recent een gouden plaat voor ‘Xander in Concert’ waar Stephan de arrangementen voor schreef en de productie voor verzorgde. De single ‘De wereld redden’ deed het eveneens goed in de hitlijsten.

In 2004 heeft Stephan zijn zinnen gezet op een geheel andere tak van sport: het schrijven, componeren en produceren van commercials en bedrijfsfilms. Al snel volgt een opdracht van Campina. De campagne is zo succesvol dat wordt besloten om de 17 seconden durende commercial uit te bouwen tot een geheel nummer gezongen door Thé Lau. Later volgen opdrachten van o.a. Interpolis, Microsoft en Lays.

In datzelfde jaar gaat Stephan’s New Amsterdam Orchestra met Danny de Munk langs 60 Nederlandse theaters met een succesvolle afsluiting in Carré en produceert en arrangeert hij de CD/DVD ‘Gordon sings Classics’. Hij wordt hierin bijgestaan door het Concertgebouw Orkest. Behalve voor zijn eigen orkest is Stephan als arrangeur ook werkzaam voor andere orkesten. Zo arrangeerde hij o.a. ook voor de Musical Awards en talloze malen voor het Metropole Orkest. Voorbeelden hiervan zijn onder andere de Tv produkties ‘Een nieuwe jas’ en recent Stephan’s arrangement van Father & friend op de CD ‘Alain Clark & het Metropole Orkest’.

Eind december 2004 vind de tsunami in Thailand plaats en Stephan en zijn New Amsterdam Orchestra worden gevraagd om in 4 dagen (!) de programmering van de artiesten en de arrangementen te verzorgen voor het Giro 555 benefietconcert op de Amsterdamse Dam. De line up bestaat o.a. uit Trijntje Oosterhuis, Berget Lewis Gospeltrain, Acda en de Munnik, Xander de Buisonjé, Do, Dinand Woesthoff, Direct, Blöf en Tiësto. Het concert wordt bijgewoond door meer dan 30.000 mensen en live op TV door meer dan 4 miljoen mensen bekeken. Hiervan bijgekomen begint Stephan aan de productie van de CD ‘Follow me’ van Do. Bryan Adams schrijft de titelsong van het album speciaal voor haar en ‘Beautiful thing’ wordt een dikke radiohit. Stephan is eveneens nauw betrokken bij de totstandkoming van de eerste soloplaat van Berget Lewis ‘Finally’, waarvoor hij de strijkersarrangementen en toetspartijen verzorgd en samen met Berget de ballad ‘I’ve tried’ schrijft.

In de zomer van dat jaar viert koningin Beatrix haar 25 jarig jubileum wat groots wordt gevierd op het Malieveld in Den Haag en live wordt uitgezonden op TV en meer dan 3 miljoen kijkers trekt. Stephan’s New Amsterdam Orchestra begeleid tal van artiesten en creërt diverse duetten voorzien van speciale arrangementen. Intussen draait de ‘evenemententak’ van het New Amsterdam Orchestra op volle toeren, ook buiten de grenzen: opening van Louis Vuiton stores in Barcelona, Tommy Hilfiger international Bigbang shows, Nike Europe Kick-Off op de Acropolis in Athene, etc.

In 2006 levert Stephan afwisselend in de rol van producer en/of arrangeur en/of musicus zijn bijdragen aan platen van o.a. Bo Saris (Boris), Paul de Leeuw en Gerard van Maasakkers, Xander de Buisonjé, Bastiaan Ragas, Gordon, Hind, Dana Winner en The Princess Project.

In 2007 breekt Jeroen van der Boom door en word Stephan gevraagd als zijn musical director en arrangeur. Twee maal een uitverkochte Heineken Music Hall en vele optredens volgen. Van 2008 t/m 2010 verzorgd Stephan 22 maal de programmering van de Zomeravonden in de Efteling : iedere avond begeleid het New Amsterdam Orchestra 3 Nederlandse topartiesten. In dezelfde periode word hij eveneens gevraagd creatief invulling te geven aan alle ABN Amro Private- en Preferred Banking concerten. In symfonie en/of Big band bezetting worden in de mooiste kerken van Nederland concerten gegeven met gastsolisten als Trijntje Oosterhuis en Alain Clark.

In 2010 en 2011 vinden op het Amsterdamse Java eiland twee grote benefietconcerten van Plan Nederland plaats, bijgewoond door meer dan 30.000 bezoekers en op Tv door meer dan een miljoen mensen bekeken. New Amsterdam Orchestra begegeleid in de symfoniebezetting meer dan 40 artiesten. Behalve de arrangementen programmeerde Stephan ook alle artiesten en verzorgde hij samen met AT de productie.

De  Bank Giro Loterij kiest voor haar prestigieuze concerten in het Amsterdamse Concertgebouw vanaf 2011 jaarlijks voor Stephan's New Amsterdam Orchestra. In symfoniebezetting wordt een brug geslagen tussen klassiek en pop, met in de hoofdrol Janine jansen, Ilse de Lange, Wibi Soerjadi, Racoon, Waylon, Alain Clark, Iris Hond, Frank Boeijen en Rob de Nijs. Stephan dirigeert daarbij ook puur klassieke stukken als Rondo Capriosso, Meditation en Schindler's list voor Janine Jansen, alsmede Rachmaninoff's tweede Pianoconcert voor Wibi Soerjadi. Voor de pianiste Iris Hond bewerkte Stephan solopianostukken van Chopin voor symfoniebezetting.